Kom jij in aanmerking voor een lagere hypotheekrente? Laat je woning opnieuw taxeren.



Kom jij in aanmerking voor een lagere hypotheekrente? Laat je woning opnieuw taxeren.
30 nov. 2022·
Leestijd:

Heb jij een paar jaar geleden jouw hypotheek afgesloten waardoor je nu niet kan profiteren van de lage hypotheekrente? Dan is er een kans dat jij in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Hoe? Dat vertellen we je graag in deze blog.

Hoe wordt de hypotheekrente bepaald?

Een hypotheekrente bestaat uit twee onderdelen. De basisrente en het de risico-opslag. De basisrente wordt door de bank bepaald op basis van de actuele marktrente. De risico-opslag wordt bepaald op basis van de verhouding van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde.

Risico-opslag

De laatste paar jaren zijn de woningwaardes aardig gestegen. Dit kan betekenen dat de verhouding van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde minder is geworden. Dit heeft gevolgen op de risico-opslag. De risico-opslag kan omlaag of zelf komen te vervallen.

Hoe kan je dit aantonen?

Om officieel aan te tonen dat jouw woningwaarde omhoog is gegaan, is een taxatie nodig. Wanneer je een taxatie laat doen, komt er een taxateur bij jou langs om jouw woning te taxeren. De taxateur maakt dan een indicatie van de actuele waarde van jouw woning.

Wanneer je een taxatie laat uitvoeren door een beëdigd taxateur, zal de bank het taxatierapport accepteren. Hierdoor kan de bank opnieuw naar jouw hypotheek kijken, en de hypotheekrenten misschien omlaag brengen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Woonaccent Assen
Beilerstraat 24
9401PL Assen

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct